Cara kencing

Assalamualaikum & slmt mlm…
Just wanna sharing some good information…
Kebiasaan orang kencing berdiri akan mudah lemah batin, kerana sisa-sisa air dalam pundi-pundi yang tidak habis keluar menjadikan kelenjar otot-otot dan urat halus sekitar zakar menjadi lembik dan kendur. Berbeza dengan buang air secara mencangkung, dalam keadaan bertinggung tulang paha di kiri dan kanan merenggangkan himpitan buah zakar. Ini memudahkan air kencing mudah mengalir habis dan memudahkan untuk menekan pangkal buah zakar sambil berdehem-dehem. Dengan cara ini, air kencing akan keluar hingga habis, malahan dengan cara ini kekuatan sekitar otot zakar terpelihara.
Ketika buang air kencing berdiri ada rasa tidak puas, kerana masih ada sisa air dalam kantong dan telur zakar di bawah batang zakar. Ia berkemungkinan besar menyebabkan batu karang. Kenyataan membuktikan bahawa batu karang yang berada dalam ginjal atau kantong kecil dan telur zakar adalah disebabkan oleh sisa-sisa air kencing yang tak habis terpancut. Endapan demi endapan akhirnya mengkristal/mengeras seperti batu karang.
Advertisements

Gantung

*Kebergantungan Sesama Manusia*
Syurga *lelaki* pada  perempuan iaitu ibu.
Syurga *perempuan* pada lelaki iaitu *suami.*
Sehebat-hebat *suami* kena patuh pada *ibu.*
Sehebat-hebat *ibu* kena patuh pada *suami.*
Masa *hidup* anak perlukan *doa ibubapa.*          Masa *mati* ibubapa perlukan *doa anak.*
Di *dunia* nasab itu pada *lelaki.*
Di *akhirat* nasab itu pada *perempuan.*
*Sehebat-hebat manusia*, bila mati dia tetap *perlukan orang lain* untuk *kebumi jenazahnya.*
*Setinggi-tinggi ilmu* yang manusia ada. Dia tetap perlu *belajar* daripada seorang *guru.*
Berapa jauh pun seorang manusia itu mengembara. Pasti yang dirindu adalah *keluarga.*
Walau *sekaya* manapun seorang manusia. Dia tetap perlu *berurusan* dengan *orang lain…*
Seorang *General Manager* tidak akan mampu menguruskan perjalanan premis tanpa *general worker.*
Seorang *raja* tidak berkuasa tanpa ada *rakyat jelata.*
Inilah manusia… *Lemah.* Walau sehebat mana pun kita didunia. Walau memegang pangkat dan darjat tertinggi. Taraf kita hanya seorang *”Hamba”.*
Lalu kenapa mahu rasakan kita adalah yang *terbaik* dan *terhebat*???
Bukankah itu hanya akan membawa kita kepada taraf *ujub, riak, sombong dan hina.*
Ingatlah wahai diriku dan yang sedang membaca. Iblis itu terlaknat hanya kerana satu sifat. Iaitu *sombong dan merasa dia lebih baik.*
Alangkah baiknya jika dunia yang sementara ini kita isi dengan kebahagian. Bahagia lihat orang lain bahagia. Derita bila lihat orang lain derita. Mahu yang terbaik buat diri sendiri dan orang lain.
Ingatlah…
Dunia untuk dikongsi bersama. Jika tidak, pasti Tuhan beri setiap seorang manusia itu sebuah bumi untuknya sendiri.
Sesungguhnya Tuhan tidak pernah salah merencana sesuatu. Pasti ada hikmahnya.
In Shaa Allah 

Ngorat

Mr. Bravo:
BETAPA SENANGNYA ANAK DARA KITA ORANG NAK MENGORAT SEKARANG..
Apabila Anak Perempuan Baru Tingkatan 2 Dapat Hadiah Smartphone Canggih! Warkah Terbuka Untuk Mak Ayah Yang Sayang Anak.
Anda ada anak gadis. Umurnya sekitar 14 tahun (Tkgtn 2). Manis & Sedikit cantik.
Bagaimana budak lelaki boleh ‘tackle’ dia?
1) Masa di sekolah: dalam dan luar kelas.
2) Dlm perjalanan rumah-sekolah-rumah, kecuali mak/ayahnya hntar dia.
3) Barangkali petang: aktiviti ko-Kurikulum.
4) Mungkin 2-3 kali seminggu ke tuisyen.
5) Atau ketika aktiviti hujung minggu di sekolah.
Ternyata terbatas. Memang terhad. Syabas anak anda terkawal.
TETAPI…
kini tidak lagi.
Sepanjang masa anak gadis anda terdedah.
Anytime, Anywhere.
Mana-mana budak, remaja, malah dewasa lelaki boleh hubungi & berbicara dgn anak gadis anda tanpa anda ketahui.
Yes, yes, yes. That’s true. Very true.
Sampai ke bilik tidurnya!
Sampai jam 12 tengah malam,
Sampai boleh berbicara bersemuka,
Sampai boleh lontar ayat2 pujuk rayu,
Sampai boleh pujuk dia tunjuk semua yg ada pada dirinya termasuk yg sesulitnya,
CUMA tak boleh sentuh dan pegang!
Tak apa itu lain kali “bisa diatur”
Bagaimana semua boleh berlaku?
Mudah saja. Puncanya kerana “sayang” anak!!!
Anak 14 tahun.
Malah ada yang 11, 12 tahun sudah diberikan Samsung, Lenovo, Asus, Oppo, Sony …malah i-Phone.
Nokia 3310 tak main la!
Asalnya nak berinternet, berselfíe, berFB, berWhatsApp, berWeChat, bertelegram, berinstagram.
DAN MENGAPA MAK-AYAH Beli telefon pada anak namun…
— tak pernah pantau
— tak tahu pantau
— tak ada masa nak pantau
Maka tunggulah saatnya.
Bukan dia pandai2,
Dia mungkin akan terikut kawan,
Dia belajar dari kawan.
Lambat laun pasti menyesal…
Anak itu kini boleh dan akan:
1) masuk video Iucah
2) anak p’puan tengok kemaIuan lelaki
3) anak lelaki tengok kemaIuan p’puan
4) tonton video Iucah
5) nampak semua jenis aksi
6) Seks lelaki sama p’puan
7) Seks p’puan sama p’puan
8) Seks laki sama laki
9) Seks sorang p’puan 2-3 lelaki
10) terima video dihantar orang lain
11) kekadang dia juga hntr kat orang lain
Itu belum masuk:
1) foto berahi
2) cerita berahi
Anak yg tersangkut fenomena ini:
1) Lupa sasaran.
2) Lupa pelajaran.
3) Ditakuti lupa Allah SWT.
Berikan telefon KONONnya:
1) anak senang contact ibubapa.
2) ibubapa mudah contact anak.
3) takut ada kecemasan.
4) konon anak nak bicara hal pelajaran dgn rakan2.
Namun…itu tidak lagi berlaku hari ini.
Setelah baca setakat ini masih relaks, tak rasa risau, bimbang @ takut anaknya memiliki handphone…
entahlah I’m dumbfounded.
Mak ayah perlu fikir 99 kali sebelum:
– izinkan anak miliki handphone.
– berkata “tak apa” anak aku tak camtu.
Sayang anak …kawal
Sayang anak …tegas
Sayang anak …renung dalam posting ini.
Berbahagialah bagi ibu bapa yang dapat bertegas mengawal anak2 remaja kini..bukan senang..mak ayah kena kuat.. Takut selangkah lagi nak ke syurga.. malaikat tarik kaki.. nanti dulu.. anak panggil, isteri panggil..
ADUUHHH..!!!
P/s : Sekadar pengajaran buat kita semua_

Lelaki

*Untuk Mu Yang Bergelar Lelaki*
*Renungkanlah*
Tahukah Kamu Wahai Lelaki..
Perjalanan Terjauh Dan Terberat Bagi Seorang Lelaki Adalah Perjalanan Ke Masjid
Sebab Ramai Orang Kaya Tidak Sanggup Mengerjakannya..
Jangankan Sehari Lima Waktu.. Bahkan Ramai Pula Yang Seminggu Sekalipun Terlupa.. Tidak Kurang Pula Yang Seumur Hidup Tidak Pernah Singgah Ke Sana..
Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid..
Kerana Orang Cerdik Dan Pandai Pun, Sering Tidak Mampu Menemukannya..
Walaupun Mereka Mampu Mencari Ilmu Hingga Ke Universiti Di Eropah.. Ataupun  Amerika.. Mudah Melangkahkan Kaki Ke Jepun, Australia Dan Korea.. Dengan Semangat Yang Membara..
Namun Ke Masjid Tetap Saja Perjalanan Yang Tidak Mampu Mereka Tempuh.. Walau Telah Bergelar PHD.._
Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid..
Kerana Para Pemuda Kuat Dan Bertubuh Sihat Yang Mampu Menakluki Puncak Gunung Berapi.. Pun Sering Mengeluh Ketika Di Ajak Ke Masjid.. Alasan Mereka Pun Bermacam².. Ada Yang Berkata Sebentar Lagi.. Ada Yang Beralasan Tidak Selesa DiCop Alim..
Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid..
Hatta
Pemain bola sepak yg kuat
Bertarung 90 minit,hampir
Saban minggu belum pasti
Gagah melangkah kemasjid
Maka Berbahagialah Diri Mu Wahai Lelaki.. Bila Engkau Telah Terbiasa Melangkahkan Kaki Ke Masjid..
Kerana Sejauh Manapun Engkau Melangkahkan Kaki.. Tidak Ada Perjalanan Yang Paling mulia serta Membanggakan.. Selain Perjalanan Mu Ke Masjid..
Biar Aku Beritahu Rahsia Kepada Mu.. Hakikatnya Perjalanan Mu Ke Masjid Adalah Perjalanan Untuk Bertemu Rabb Mu..
Itulah Perjalanan Yang DiAjarkan Oleh Nabi Mu.. Serta Perjalanan Yang Akan Membezakan Mu Dengan Orang² Yang Lupa Akan Rabbnya..
Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid..
Maka Lakukanlah Walau ?…Engkau Terpaksa Merangkak Dalam Gelap Subuh Demi Mengenal Rabb Mu..Nescaya kamulah
Insan2 y *BERUNTUNG*…
*AKHIRAT* kelak…

Teknik Pemasaran 2: Renovasi Facebook

Yan Bajet Kacak:
-FB RENOVATION-
Facebook mengapa facebook??
Hampir 14juta pengguna facebook yg sngat2 tegar..
Pagi2 je log in fb..setiap masa tk lekang dengan facebook
Atuk2 ngan nenek pon ada facebook..
Tapi mcmana kita nak jual dengan lebih berkesan di sini??
1. GUNA NAMA & GAMBAR PROFILE DIRI SENDIRI
Yang ni paling utama & paling penting! Ni adalah benda pertama kita kena ubah.. Nampak kita seorg yg serius dan jujur. Tapi masih ada yang tak ambil tindakan.
Guna nama sebenar kita kerana itulah BRAND kita! Bangga & yakinlah jadi diri sendiri. Jika kita sendiri yang tak yakin pada diri sendiri macam mana orang lain nak yakin berurusan dengan kita. Betul ke betul?
Guna nama yang sama disemua media sosial, media cetak & media elektronik supaya bila hari2 orang tengok anda, orang akan ingat kerana dah save dalam kepala diorg.
Gambar profile elakkn letak gambar ramai. Contoh gambar anda bersama anak2 atau orang lain. Tapi kalau bersama pasangan boleh laa.. Lagi bagus guna gambar yg diambil oleh photographer professional.
2. ADD RAKAN SEHINGGA PENUH KUOTA.
Check friends anda sekarang berapa orang? Jika masih belum cukup 5K, cepat2 ADD sampai penuh.
Kenapa?
Kerana kawan2 kita di sosial media semua adalah POTENTIAL CUSTOMERS kita!
Bak kata orang2 yg berjaya, bina KEPERCAYAAN dulu dengan mereka. Banyakkan post perkara2 yg positif, motivasi, ilmu, isu2 semasa dan sebagainya. TAPI.. Elakkan post tentang isu2 yang sensitif seperti politik, isu perkauman dan sebagainya..
3. MULA MENULIS!
Tak reti menulis?
Mulakan dengan ayat pendek. Boleh ambil dari mana2 buku, internet dsb..
Tapi adalah lebih baik kita buat ayat sendiri. Tulis dari hati.. Maka akan sampai ke hati!
Belajar tentang copy writing & story telling. Jika anda tahu teknik yang betul, anda akan mudah close sales dengan customers!
4. POST DI WAKTU PUNCAK!
Untuk dapatkan like yang banyak, post status anda pada waktu puncak di mana pada masa tu bilangan orang yang sedang online sangat tinggi!
Jika selalu tak sempat nak post di waktu puncak, gunakan apps seperti hootsuit & buffer (Boleh google). Schedule kan masa anda nak post status anda.
Jangan syok sendiri post terlalu banyak dalam satu masa nanti orang akan bosan dan unfollow anda
Masa puncak ialah;
1. 7-8am
2. 1-2pm
3. 5.30-7pm
4. 9-11pm
Kurangkan post pada hari Sabtu & Ahad kerana kebanyakan orang kurang online pada hujung minggu.
Mereka lebih byk menghabiskan masa dengan aktiviti luar atau spend time bersama keluarga.
5. SETTING SETIAP POST AS “PUBLIC”.
Check balik setiap status kita.
Tukar kepada ‘PUBLIC’.
Kerana orang luar yang belum jadi kawan kita pun boleh nampak post kita. Mula2 mereka suka baca setiap post anda, then tekan LIKE. Lama2 mula komen. Last2 jadi pelanggan tetap! Nampak tak?
Once anda dah decide nak berniaga online, anda ibarat seorang public figure. Orang suka tahu life anda. Bila mereka rasa selesa dengan anda baru mereka lebih yakin untuk berurusan dengan anda!
Kadangkala ramai orang yang buat bisnes yang sama dengan kita, tapi kenapa prospek pilih kita? Sebab mereka dah TRUST dengan kita! Makanya Selamat hari rayalahh… Faham ke faham?
6. HASHTAG #
Letakkan  #hashtag  pada setiap post kita. That’s call BRAND AWARENESS. Means org tahu kita buat biz apa. Mungkin dia rasa dia x perlu join bisnes kita. Tapi mungkin dia akan suggests pada family & kawan2 dia.
-YBK88-
Next posting???
4 orang action this posting

Teknik Pemasaran 2: Penjenamaan Produk

Yan Bajet Kacak:
Saya akan ceritakan 5 tip dan besrta huraian nye..sedikit sebanyak dapat menyelesaikan masalah kita semua…
1)BRANDING
2)FB RENOVATION
3)RELETIONSHIP&TRUST
4)START MAKE SALE
BRANDING
Penjenamaan ramai yg diluar sana berlumba lumba membina jenama mereka sndiri..sebab apa??
Prospek tak akan beli sesuatu produk yg tidak ada jenama..contoh kita pergi pasaraya beli produk sejuk beku buger ramly dan buger 123 yang mana lagi kita yakin hendak membeli??
So benda ni simple orang beli bdasarkan jenama sbb mereka sudah yakin dengan jenama tersebut
Bila kita sebut pasal penjenamaan..apa yg kita perlu jenamakan?
Kebanyakan ramai mempromosikan jenama produk yg mereka jual
Tu satu tindakan yang bagus
Tapi sebenarnye produk yg terbaik adalah diri kita sendiri..
Ya diri kita sendiri anda perasan tak jutawan kosmetik membrandingkan jenama mereka sndiri??
Kalau anda perasan la anda lalu di jalan2 raya perasan tk bliboard tepi highway contoh dato alif syukri dia mempromosikan diri dia sndiri gamba bliboard tepi jalan pon gunakan muka dia sndiri takde lansung gamba produk yg ada hanya logo kecik je dherbs
Banyak lagi yg nama2 besar dalam bidang online semua brandingkan nama @jenama mereka sendiri zukiee, fizo omar,dato azizan osman,najib assadok,dan banyak lagi nama2 besar..mereka hanya mempromosikan diri mereka sndiri..bila orang nampak ada nilai yes kenapa aku patut beli produk or gunakan perkhidmatan ngan ko
So mula harini kita plizz  jenamakan diri kita sendiri no 2 baru produk..mcm sy jenamakan beberapa trademark sy sendiri
YAN BAJEK KACAK/YBK88/QUHITAM/
Benda2 mcmni orang akan mudah ingat smpi bila2
Next???
Sila beri actioncukup 4 orang saya akan post next tip FB RENOVATION

Kita dan masjid

KITA & MASJID
Kita ada kereta kita hanya bawa keluarga mkn angin..tapi kita tak bawa pun mereka ke Masjid…
Kita ada motor besar..laju & pantas..tapi hari jumaat kita selalu lewat dtg ke Masjid..
Kita selalu bawa bini makan kat MD Kfc dll…tapi kita tak bawa bini kita ke Masjid untuk santapan rohani……
Kita sanggup tak dtg kuliah  di
Masjid kerana hntr anak tiusyen..bimbang anak tak dpt jwp soalan pepereksaan..tapi kita terlupa kita tak dtg Masjid untuk tiusyen untuk jwp soalan kubur kita nanti…
Kita bina rumah besar dan jadikan “rumah ku syurga ku” hingga kita syg nak tinggalkan rumah untuk ke Masjid…..
Kita pi petrol pump Rm 1.00 tak ada nilai tapi kat Masjid kita masuk tabung RM 1.00 shj…….,
Ya Allah ampunlah dosa2 kami jika kami menggunakan nikmat yg engkau berikan dijln yg tidak Engkau redhai…..
Aamiin.

Muslimah

PADA  MUSLIMAH ADA DUA PINTU SYURGA YANG DIBAWANYA
Untuk berkongsi kegembiraan seorang kenalan yang membuat kenduri aqiqah kerana mendapat anak prempuan, saya berkata,”Seolah mendapat dua pintu syurga.”Semasa duduk makan,seseorang yg mendengar kata kata saya kpd tuan rumah,bertanya maksud saya dua pintu syurga.Saya kongsi di sini.
Pertama, sebelum menikah, wanita adalah  pintu surga bagi orang tuanya.Hadis dari Anas bin Malik radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
مَنْ عَالَ جَارِيَتَيْنِ حَتَّى تَبْلُغَا، جَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَنَا وَهُوَ» وَضَمَّ أَصَابِعَهُ
“Siapa yang menanggung nafkah dua anak perempuan sampai baligh, maka pada hari kiamat, antara saya dan dia seperti ini. Baginda menggabungkan jari-jarinya.” 
(Muslim 2631, dan Ibnu Abi Syaibah 25439).
Dalam riwayat lain,
Dari Uqbah bin Amir radhiyallahu ‘anhu, bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
مَنْ كَانَ لَهُ ثَلَاثُ بَنَاتٍ فَصَبَرَ عَلَيْهِنَّ، وَأَطْعَمَهُنَّ، وَسَقَاهُنَّ، وَكَسَاهُنَّ مِنْ جِدَتِهِ كُنَّ لَهُ حِجَابًا مِنَ النَّارِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ
“Siapa yang memiliki 3 anak perempuan, lalu dia bersabar, memberinya makan, minum, dan pakaian dari hasil usahanya, maka semuanya akan menjadi penghadang dari neraka pada hari kiamat.” (HR. Ahmad 17403, Ibnu Majah 3669, dan dishahihkan Syuaib al-Arnauth).
Dari dua hadis ini ternyata memiliki anak perempuan itu ibarat memiliki pintu syurga,cuma pada ibubapanya,mahu masuk atau tidak. Jika dia redo,menafkahi mereka dg penuh tanggungjawab,didikan menjadi muslimah solehah,mereka tentu melangkah masuk ke pintu itu.
Kedua, setelah memiliki anak, wanita adalah pintu surga bagi anak-anaknya.Dari Jahimah as-Salami radhiyallahu ‘anhu, bahwa beliau pernah mendatangi Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam.“Ya Rasulullah, saya ingin ikut berjihad. Saya datang untuk meminta pendapatmu.” Tanya Jahimah.“Apakah kamu punya ibu?” tanya Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam.“Ya, masih ada.” Jawab Jahimah.
Lalu Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam menjawab,
فالزمها، فإن الجنة تحت قدميها
Selalu dampingi ibumu, karena surga di bawah kaki ibumu. (HR. Nasai 3117, Baihaqi dalam Syuabul Iman 7833 dan dishahihkan al-Albani).
Dari Abu Darda Radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
الْوَالِدُ أَوْسَطُ أَبْوَابِ الْجَنَّةِ فَإِنْ شِئْتَ فَأَضِعْ ذَلِكَ الْبَابَ أَوِ احْفَظْهُ
Orang tua adalah pintu surga paling tengah. Kamu boleh sia-siakan pintu itu, atau kamu menjaganya. (HR. Ahmad 28276, Turmudzi 2022, Ibn Majah 3794, dan dihasankan Syuaib al-Arnauth).
Kesimpulan dari dua pintu syurga yg dipegang oleh wanita ini,jelas mengingatkan kita semua yg bergelar wanita, semasa menjadi anak perempuan jadilah anak yg menjadi pintu syurga untuk ibubapanya dg tingkahlaku, adabsopan,keimanan yg membayang muslimah solehah.Tetapi janganlah pula menjadi pintu neraka utk ibubapa sendiri dg dosa membuka aurat, pergaulan bebas,perangai jemuan, pengumpat,pemfitnah dsbnya.Semasa menjadi ibu kepada anak-anak,jadilah ibu yg sabar,yg bersyukur,redo moga anak-anak berbahagia dg pintu syurga mereka,jangan jadi ibu yg ragamnya menyebabkan anak berdosa, permintaannya menjadikan anak serbasalah,jangan jadikan leteran yg memanjang sebagai hiasan hidup waktu tua dsbnya yg menggerbangkan pintu neraka kpd anak sendiri.
Kepada semua muslimah,saya ajak anda bermuhasabah pada dua pintu syurga ini,dimana diri kita.Perbaiki dan tambah baiklah
Wallahua’lam abdghaniharon

Pre ESL Night 1993 – Down Memory Lane


                     I played the role of TESL Man in the sketch entitled ‘The Superhero Gallery’
Pre-ESL Night is a show which consists of plays, sketches, songs, dance musicals and poem recitation. The show was organized and presented by the final year students of Pre ESL Matriculation in the University of Malaya. They organized the show because it was part of the coursework. The show took place on 19 February 1993 at the Experimental Theatre, University of Malaya.
The Pre ESL Night started off with a sketch entitled ‘Tale from the other side of the brain’. This event probably took place in a mental hospital whereby the actors and actresses who acted as mental patients appeared on stage and portrayed their weird behaviour and insanity. Next, a group of boys sang a song entitled ‘It’s so hard to say goodbye to yesterday’ by Boyz II Men. The third item was a play entitled ‘3 a.m. Eternal’ featuring a doctor who was willing to go to the extent of murder just to obtain eternal life.
Later in the evening, Miss EvaFira Fiza, one of the students rendered a solo song entitled ‘Old Friend’. She sang without any background music. Bravo! Then, the third musical entitled ‘Adam’s Eve (East vs West)’. In this musical show, easterners and westerners tried to outclass each other by showing off their various dances in a night club. However, after trying to outdo each other, they finally came to a compromise and then danced together.
I was naive then but managed to give my best in acting and later obtained an A for Theatre Arts paper.
After that, two sketches were presented, one entitled ‘The Superhero Gallery’ and the second one ‘Lembah Pantai 59100’. The first sketch saw a student writing an essay on ways to solve social illnesses. This student was helped and guided by three superheroes. The other sketch saw students dancing in tune with the song ‘An Uptown Girl’ by Billy Joel.
Students showed off their talents by reciting a poem taken from a famous play by Shakespeare. Last but not least, four groups of girls, representing the four seasons came onto stage and sang a song entitled ‘Girls For All Seasons’. For the second time, all students came out on stage and danced before the show was over.
 Feeling satisfied for job well done! Wearing shorts was our lecturer, Encik Jamaluddin.

In conclusion, the Pre ESL Night was a success. The events, sketches, plays, musicals went along fine as planned. In my opinion, there is still room for much improvement. The students’ acting needs more brushing up and a little more life. They should also throw their voices towards the audience, speak clearly and full of expression. Sad to say, some of the sketches contained little meaning. However, I do not have much to complain about the musicals that were presented. The singers were picked with great care, I think. Miss Eva, for example, showed some potential in singing and with a little bit more practice, she would pass a singer. The poem reciting was okay. Unfortunately, they too lacked practice. All in all, it was a night to remember and with more practice and effort, it would have turned out perfect, as we all know, practice makes perfect.
P.S. I screened the video of Pre ESL Night to my Form 4 Science 2 students while undergoing my teaching practice at SMK Vivekenanda, Brickfields, KL in mid 1996 and then asked them to write a review of the video. The above review was written by the best student in that class named Julie Tan.    

Kelebihan membaca Al-Quran

Kelebihan penuntut ilmu khasnya ilmu al- quran:-
1)    Sebaik-baik manusia
        ialah yang *belajar* dan
        *mengajar* Al-Quran.
2)    Ahli Al-Quran adalah
        insan yang harus
        diperlumbai amalannya
        kerena tiada amalan      
        yg lebih *mulia* dari      
        *membaca* Al-Quran.
3)    Yang *mahir*dengan  
        Al-Quran akan bersama
        dengan para malaikat
        yang termulia dan para
        nabi ‘alaihimussalaam.
4)    Pembaca Al-Quran
       diibaratkan seperti limau
        yang manis yang
       mempunyai *bau*     
       & *rasa yang enak* iaitu
       dsukai ramai.
5)    Darjat dan tingkatan
        syurga untuk ahli Al-
       Quran ialah sebanyak
       *mana ayat yang*
       *dbaca sewaktu*
        *d dunia*
6)   Pembaca Al-Quran yang
       terbaik ialah bacaannya
       menandakan yang ianya
       *takutkan Allah.*
7)   Pendamping Al-Quran
      akan dipakaikan
      mahkota dan pakaian
      serta mndpt kemuliaan
      dan akan mndpt
      *keredoan* Allah Ta’ala.
     
8)  Sebanyak mana
      seseorang itu menghafal
      Al-Quran sebanyak itulah
      ia telah menerima wahyu
      cuma bezanya ianya
      bukan nabi.
9)   Hafiz Al-Quran dapat
      memberi *syafa’at* untuk
      masuk syurga kpd *10*
      orang dari ahli
      keluarganya yang telah
      *wajib masuk neraka.*
10) Barangsiapa yang
       beramal dengan
       al-Quran maka akan
       *terselamat dari*
       kesesatan di dunia
       dan kesusahan di
       akhirat.
11) Pendengar kepada
       bacaan Al-Quran ialah
       orang yang paling cepat
       *mndapt rahmat*dari
       Allah.
12) Pembacanya *tidak*
      *digolongkan dalam*
      *kalangan orang-orang*
      *yang lalai.*
13) Pembaca yang bertajwid
       sempurna dapat *70*
       *pahala*bagi setiap
       *huruf*
      (70×340 740= 23851800)
      berbanding yang baca
      secara biasa.
14) Pembaca yang ikut
       hukum tajwid dapat
       *pahala syahid.*
15) Allah *berbual* dengan
       pembaca Al-Quran.
16) Manusia yang paling
       *dicintai Allah* ialah
       mereka yang paling
       pandai dalam ilmu Al-
       Quran.
17) Pembaca yang tahu
      makna Al-Quran adalah
      *lebih mulia* dari    
      yg tidak memahami isi
      kandungannya.
      Kongsikan ilmu kpd sahabat2